Booktràiler

Què és un tràiler de lectura o booktràiler?


Una de les últimes tendències per promocionar una novel·la és realitzar un vídeo curt, o teaser, semblant als tràilers cinematogràfics que promocionen pel·lícules o sèries de televisió. El booktràiler posa de manifest, per mitjà de la música, les imatges fixes, les seqüències gravades, els efectes, etc., els aspectes més atractius del llibre per tal de captar l'atenció dels lectors.
Un booktràiler suggereix els esdeveniments de la història, però sense revelar la trama. La seua funció és incitar a la lectura. Vàlid, no només per a llibres de ficció, un booktrailer és una eina molt eficaç per a tots els gèneres literaris, des de la poesia, l'assaig, les biografies, etc. Un producte magnífic per a editorials i autors, també per a obres autopublicades. Per a nosaltres és un gran recurs creatiu i formatiu per als estudiants, lectors juvenils.

Com funciona un booktràiler?
Un llibre és una obra escrita a la qual se li poden atribuir mecanismes audiovisuals per fer-la partícip d'una poderosa difusió basada en la música i la imatge . S'aconsegueix, a més del lector assidu, captar un nou tipus de lector més vinculat al cinema i les sèries televisives. Una tècnica avantguardista i sorprenent de presentar el potencial d'un autor i de la seua obra.

[FONT: http://www.vissualbook.com/qu%C3%A9-es-un-booktrailer]
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Com fer un booktràiler?

Abans de realitzar el booktrailer és molt important haver llegit el llibre i tenir ben pensat allò que ens ajudarà a crear l’atmosfera adequada per tal d’incitar la curiositat als altres lectors. Per tant, cal saber quines coses de l’argument podem explicar per tal que, sense revelar la trama ni el final del llibre, ens permeta crear l’interés en la seua lectura i atrape als lectors. Convé haver vist alguns exemples de booktrailers per a tenir més clar com el podem plantejar.
El material que necessitem per fer-lo és:
  • Una càmera de vídeo o mòbil que grave amb bona qualitat (si és que utilitzem imatges elaborades per nosaltres).
  • Un ordinador i un programa d’edició de vídeo tipus MovieMaker, Fotos Narradas 3 (només per a fotos) o similars, i un micròfon de qualitat si enregistrem la nostra veu en el relat. Les aplicacions mòbils no tenen bons editors de vídeo.
  • Un guió clar on especificarem les diferents seqüències i les idees més importants que volem plasmar en el vídeo.
  • Imatges capturades/abaixades d'internet en consonància amb la història relatada, en cas que no les gravem nosaltres.
  • Una o dos peces musicals adequades per acompanyar el vídeo
Elements d'un booktràiler
-Entrada de presentació/crèdits: títol i editorial, autor, música i imatges emprades, etc.
-Fragments de textos seleccionats del llibre original, ja siguen escrits o narrats.
-Imatges: Il·lustracions del propi llibre. Si no les té, es poden recórrer a altres imatges per poder fer-se una idea figurada del llibre.
-Informació sobre l'autor (no obligatòria)
-Informació sobre la data de llançament i el punt de venda (en cas de novetat) -Invitació a llegir l'obra.

En línia podeu trobar un bon grapat d'exemples de booktrailers, entre els quals us n'hem seleccionat aquests tres. El darrer és en llengua francesa i anglesa alhora. La tècnica narrativa queda a les vostres mans.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rúbrica bàsica per a un booktrailer fet a 3r ESO


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aquests són alguns exemples dels millors booktrailers fets per alumnes de 3r ESO de l'IES Joanot Martorell en l'assignatura de Valencià al llarg del curs 2015-16.

Antologia de 6 booktrailers de 3 lectures: Una lectura perillosa; Tirant lo Blanc; Xènia, tens un whatsapp de La Paraula Vola en Vimeo.
"6 booktrailers de 3 novel·les: Una lectura perillosa; Tirant lo Blanc; Xènia, tens un whatsapp" és el vídeo que recull una antologia selecta de tràilers de llibres en valencià fets per alumnes de 3r ESO de l'IES Joanot Martorell de València durant el curs 2015-16.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

 BOOKTRÀILERS GUANYADORS EN LA 1a CAMPANYA DE LECTURA DEL CECV  
(Consell Escolar de la Comunitat Valenciana)
Cliqueu ací i busqueu-los a la barra lateral del web.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada